Berlinmurens fald – en sejr for det tyske demokrati

Med Berlinmurens fald blev den tyske befolkning genforenet. Jerntæppet og muren omkring Vestberlin bidrog i 28 år til separationen af den tyske befolkning. Vestberlinerne blev muret inde – omgivet af det østtyske DDR.

Det østtyske DDR-regime kaldte muren for en beskyttelsesvold (“antifaschistischer Schutzwall”). Muren skulle beskytte den østtyske befolkning mod vestens fascister og kapitalister. I perioder udbrød der akut mangel på fødevarer i det isolerede Vestberlin. Derfor blev der fløjet mad ind med fly og kastet ned over Vestberlin. Det skete som en del af den amerikanske Marshall-plan. Aktionen blev kaldt “Luftbrücke” (luftbro) – se f.eks. videoklippet.

Berlinmuren blev overraskende bygget den 13. august 1961. Dens oprettelse kom så kraftigt bag på folk, at mange familiemedlemmer faktisk blev skilt ad af muren. Muren blev bygget i en tid hvor Vesttyskland oplevede en kraftig økonomisk vækst med høj beskæftigelse, stigende lønninger og øget ligestilling mellem mænd og kvinder. Som følge af den økonomiske ubalance mellem Vest- og Østtyskland strømmede østtyskerne til Vesttyskland. Omfanget af udvandringen var så stort, at man i dag taler om en decideret folkevandring fra Østtyskland til Vesttyskland. Da DDR-regiment ikke ville ændre sin økonomiske og politiske kurs, fandt de på Berlinmuren som alternativ løsning. Hundredvis af østtyske borgere måtte som følge af denne diktatoriske beslutning lade livet på dødsstriben (“Todesstreifen”). Nogle Østtyskere var så opsatte på at flygte, at de byggede tunneller, luftballoner, speciale tomrum i lastvogne og mange andre kreative opfindelser – kun for at kunne forlade Østtyskland med livet i behold. Mange blev dog alligevel opdaget og endte med at blive skudt eller sat i fangeskab.

 

Like os på Facebook 🙂

 

Pensionister måtte til gengæld tit gerne forlade Østtyskland. Grunden hertil var nok, at pensionister økonomisk set forestiller en byrde – en byrde som DDR-regimet åbenbart ikke kunne bære.

Den 9. november 1989 var dagen, hvor Berlinmurens fald endelig blev til en realitet. Folk strømmede til muren fra begge sider af – og berlinere fra både Vest- og Østberlin fejrede i fællesskab til langt ud på natten. Berlinmurens fald er et symbol på tysk genforening, tysk demokrati og tysk nationalitetsfølelse. Fra nu af skulle det ikke længere hedde Øst- og Vesttyskland men derimod “Bundesrepublik Deutschland” – forbundsrepublik Tyskland. Den nye fælles grundlov skulle basere på menneskerettighederne.

Til sidst et lille udklip fra den tyske film “Der Tunnel”. En ung tysker prøver at flygte over grænsen. En god film – kan anbefales.

Tak til FreeDigitalPhoto.net for billedet.