Den tyske oktoberfest i München er verdens største folkefest!


Hvert år fejres den tyske oktoberfest i delstaten Bayern‘s hovedstad, München. Det er blevet til verdens største folkefest og er ikke længere en fest udelukkende for tyskere men også for tusindvis af udenlandske turister. Folk strømmer til München udelukkende for at opleve oktoberfesten.

Oktoberfesten fejres siden 1810 på den store plads “Theresienwiese”, som altså ligger i München. Tilbage i 1810 var der tale om en stor græsplæne – nu er der kommet asfalt. Ellers ville festen lynhurtigt ende i et mudderbad. Oktoberfesten besøges nemlig årligt af over 6 millioner mennesker. I 2012 var 6,4 millioner mennesker til oktoberfest i München.

I de mange store øltelte bliver der spillet tysk hornmusik, sunget tysk Schlager og severet masser af tysk mad og tysk øl. Øllen som bliver serveret er ikke almindelig tysk øl. Den bliver brygget specielt til oktoberfestens mange gæster. Øllen er mere krydret,  indeholder mere alkohol og bliver serveret i liter. Alkoholindholdet ligger på ca. 7 procent. Prisen for en liter øl ligger på oktoberfesten pt. på omkring 10€.

 

Historien bag

Tilbage i de gamle dage var der tradition for at fejre oktoberfester rundt omkring i hele Bayern. Grunden til at man holdte festerne var, at man skulle opbruge de sidste rester af forårets øl. På den måde blev der plads i beholderne til den næste sæsons øl. Om man vil var oktoberfesterne altså del af en produktionsteknisk løsning. Disse fester blev fejret allerede langt før 1810.

Den 17. oktober 1810 fandt oktoberfesten sted for første gang. Den blev holdt i anledning af kronprins Ludwig og prinsesse Thereses bryllup. De to blev gift den 12. oktober samme år, altså fem dage før. Kronprins Ludwig var vild med det antikke Grækenland. Han lod sig inspirere af de græske olympiske lege. Der blev afholdt hesteløb og festen var på den måde en kulturel sportsbegivenhed sponsoreret af det tyske monarki. Festen blev hurtig til en tradition og hesteløbene blev afholdt årligt. Siden da har festen udviklet sig til den kæmpemæssige turistattraktion, som den er i dag.

 

 

Skrevet af Linnart Felkl fra Kontakt Tyskland