Her får du nogle spændende fakta om Berlin, den tyske hovedstad

Berlin er Tysklands hovedstad, råder over et areal på 891,85 kvadratkilometer og har 3,4 millioner indbyggere. Ud af de 3,4 millioner indbyggere er over en halv million ikke-tyskere, dvs. borgerer uden tysk pas. 20% af disse udlændinge er immigranter af første generation. Knap 15% af Berlins borgere er altså udlændinge. Det gør Berlin til en ekstremt multikulturel hovedstad. Ser man på alle folk med migrationsbaggrund, så er knap 28% af Berlins borgere udlændinge eller tyskere med anden etnisk baggrund. Derfor kan du i Berlin finde alt, spise alt og se alt.

Berlin er tysk delstat i sig selv, altså en af de i alt 16 tyske delstater. I den tyske Bundesrat har Berlin 4 stemmer i alt.

 

Like os på Facebook 🙂

 

Sådan blev Berlin tysk hovedstad

Tilbage i år 1701 bestod den tysk forbundsrepublik ikke endnu. Området, hvor Berlin ligger, hed dengang Preußen. Under Friedrich I. som Konge blev Berlin preussisk hovedstad (“Königliche Residenz Berlin”). I 1806 tabte Preußen krigen mod de franske tropper. Kongen og adlen forlod Berlin. Byen var besat af franske tropper frem til 1808.

Berlins økonomi

Berlin har et BNP på 103,6 mia €. I første kvartal 2013 havde Berlin en samlet gæld på 61,3 mia €, dermed har byen altså en gæld på knap 60% af BNP. Arbejdsløsheden er tilgengæld relativt høj. I august 2013 var arbejdsløsheden i Berlin på 11,7%. Til sammenligning var den for hele Tyskland på omkring 5% på samme tidspunkt.

Berlins klima

Berlin ligger i en speciel klimazone. Det maritime og den kontinentale klima mødes i Berlin. Den gennemsnitlige temperatur, set over hele året i tidsrummet 1981 til 2010, 9,5ºC. I gennemsnit falder der årligt 581 mm regn i Berlin. Juni, juli og august er de varmeste måneder med gennemsnitlige temperaturer over 20ºC. Desværre er det dog også de måneder med mest regn – dog kun omkring 50 – 60 mm om måneden, fordelt på ca. 9 regnvejrsdage.

Universiteter i Berlin

I Berlin kan man selvfølgelig studere alt. Til de mest kendte og største universiteter tæller dog Humboldt Universität og Technische Universität Berlin.

 

 Fakta om Berlin

 

Skrevet af Linnart Felkl fra Kontakt Tyskland. Tak til FreeDigitalPhotos.net for billedet.