Vil du søge job i Tyskland? Her får du nogle vigtige detaljer med på vejen

Der kan være mange grunde til at søge job i Tyskland. Tyskland er europas største økonomi og har faktisk delvist profiteret af den seneste eurokrise – den tyske stat kunne i perioder endda “forlange penge” for at låne penge, dvs. at reelt set tjente den tyske stat penge på at låne penge.

I 2012 var Tyskland det eneste land i eurozonen med et statsoverskud. I 2012 og 2013 klarede Tyskland sig desuden bedre end Danmark. Derudover viser undersøgelser lavet af OECD, at tyskerne i gennemsnit arbejder mindre end eksempelvis danskerne.

 

Like os på Facebook 🙂

 

I de seneste år har Tyskland desuden indtaget en central rolle i EU – og kun takket være tysk økonomisk vækst har den europæiske finanskrise fået en ende. Dermed har Tyskland i den seneste tid fået betydelig mere indflydelse på international politik. Hjælpepakkerne til Grækenland, og diskussionen herom, har været glimrende eksempler på tysk indflydelse på europæiske beslutninger.

 

Akut mangel på ingeniører, læger og sygeplejersker i Tyskland

Tysk industri er kendt for sin ingeniørkunst. Det har været drivkræften bag tysk økonomi og er nok grunden til, at Tyskland stadigvæk ligger nummer 2, efter Kina, med henblik på international eksport. Men Tyskland mangler ingeniører. Efterspørgsel på mere effektiv teknologi med henblik på energiforbrug, tidsforbrug og kompleksitet gør, at ingeniører skal involveres i mange flere arbejdstrin end før. Derfor har du som ingeniør gode muligheder for at finde job i Tyskland. Tyske arbejdsgivere lægger desuden vægt på dit speciale, dit uddannelsessted og dine sprogkundskaber. Som ingeniør i Tyskland skal du kunne tale tysk!

Læger har altid været en mangelvare i Tyskland. Grunden hertil er først og fremmest tyskernes store efterspørgsel på medicinsk rådgivning. Tyskerne tager i gennemsnit til lægen 20 gange om året – og ligger dermed absolut på toplisten af verdenen. Den store efterspørgsel bliver dog ikke mødt af højere lønninger, tværtimod – målt på arbejdstiderne og arbejdsomfanget er offentligt ansatte tyske læger ikke særligt godt betalte, set i international sammenligning. Mange tyske læger flytter til udlandet eller gør sig selvstændige. Vil du altså være læge i Tyskland, så kan du sagtens finde job. Men lønnen er bedre i Danmark – også efter skat.

Ældre- og sygeplejen i Tyskland mangler tusinder af medarbejdere. Som sygeplejerske har du meget gode jobmuligheder i Tyskland. Den store mangel på arbejdskraft indenfor sundhedssektoren dækkes i øjeblikket med uddannet arbejdskraft fra hovedsageligt Polen.

 

Tysk skat

Skatten på arbejde er væsentlig lavere i Tyskland end i Danmark. Til gengæld skal du have en sygesikring ved siden af, da skat på arbejde ikke dækker over statens udgifter til sundhedssektoren. I Tyskland betaler arbejdsgiver og lønmodtager begge en bestemt procentdel af månedslønnen ind i en stor fonds. Man som lønmodtager selv vælge læge og forsikring – skal dog være forsikret. Som selvstændig skal man ikke være forsikret.

Skatten på arbejde stiger progressivt og ikke i trin, som vi kender det fra Danmark. Hvis du søger job i Tyskland er det derfor en god idé, hvis du lige læser lidt om det tyske skattesystem. Det kan du gøre ved at klikke her.

 

Tysk er et “muss” hvis du søger job i Tyskland

Vil man have job i Tyskland, så skal man beherske tysk. Engelsk, fransk og spansk er de næstvigtigste sprog. Hvis du arbejder nær grænsen til Danmark kan dansk også være vigtigt.

Hvis du har flere spørgsmål til job i Tyskland kan du evt. spørge tysk HKA. Skal du have dit CV oversat eller din “Letter of Motivation” skrevet på tysk, så kan du finde hjælp her.

Job i Tyskland

Tak til FreeDigitalPhotos.net for billedet.