Efter det tyske valg hersker der kaos i tysk politik. Angela Merkel står til at blive ny kansler, da hendes parti fik de fleste stemmer. Derudover er Angela Merkel en af de mest populære tyske politkere. Planen er nu en stor koaltion mellem SPD og CDU – men vejen er lang og stenet.

 

SPD ville spørge alle partiets medlemmer

De tysk socialdemokrater afviser ikke en stor koalition, selvom deres kanslerkandidat Peer Steinbrück gjorde. Han er nu trådt tilbage og kan skrive sig ind i historiebøgerne som den socialdemokratiske kanslerkandidat med det næstdårligste valgresultat. Partiet ønsker dog nu at stemme om indgåelsen i en stor koaltion. Hertil skal alle partiets medlemmer spørges. Det foregår via brev og tager tid.

 

Hvis SPD siger nej truer genvalg

Hvis det socialdemokratiske bagland vælger at stemme nej til en stor koalition forbliver kun teoretiske alternativer: grøn-sort eller rød-rød-grøn regering. Begge koaltionsformer er dog urealistiske, da CDU ikke ønsker at regere med de grønne og SPD ikke ønsker at regere med die Linke. Derfor vil et socialdemokratisk nej til en stor koalition betyde genvalg. Og genvalg vil med stor sandsynlighed betyde en endnu større socialdemokratisk fiasko, da Peer Steinbrück, spidskandidaten, nu mangler. SPD burde derfor ikke have nogen som helst politisk interesse i ikke at indgå i en stor koalition.

 

Skrevet af Linnart Felkl fra Kontakt Tyskland. Tak til FreeDigitalPhotos for billedet.