Tysk grænsehandel har det godt ved den danske grænse

De danske politikere er villige til at tage tiltag som skattelettelser på drikkevarer for at kunne dæmpe tysk grænsehandel. Men tyskerne giver ikke op så hurtigt. De satser på et bredt sortiment bestående af populære produkter, i sær dansk slik og øl.

Tysk grænsehandel har det bedst ved den danske grænse. Ved grænsen til Polen er det mere tyskerne som handler i udlandet. Det samme gælder for grænsen til Frankrig. Og efterhånden har den nordtyske kommune (Harrislee) ved grænsen til Danmark bygget sin økonomi op omkring grænsehandlen. Derfor er de villige til at investere i yderligere tiltag for at øge tysk grænsehandel. Disse tiltag sker i form af optimering af sortimenterne, mere reklame og større butikker med hurtigere service.

 

Like os på Facebook 🙂

 

I lang tid kunne danske kunder gennemsnitligt spare op til 1,5 krone per øl de købte i Tyskland. Endnu mere var der at spare ved sodavand og slik, især efter sukkerafgiftens indførsel. Afgiften førte til et midlertidigt boom i tysk grænsehandel.

Grunden til at tysk grænsehandel har det så godt ved den danske grænse skal findes i moms-forskellen. I Tyskland skal man kun betale 7% i moms på de fleste fødevarer. Andre produkter skal man betale 19% moms på i Tyskland. I Danmark har momsen været 25% på alle produkter. Derudover er det tyske lønniveau lavere end det danske, hvilket også er en grund til, at tysk grænsehandel betaler sig for danske konsumenter.

Danske politikere har kaldet tysk grænsehandel for dybt bekymrende, og den rammer grænseregionen hårdest. Studier har hævet den påstand, at den tyske grænsehandel har skabt 8000 jobs i den tyske grænseregion. I år 2011 viste beregninger, at tysk grænsehandel var oppe på en omsætning af mere end 12 mia. kroner om året. For den danske økonomi er tysk grænsehandel et dobbelt tab. Først og fremmest mister danske butikker omsætning. Dermed kan danske butikker skabe færre jobs og der bliver betalt mindre i skat. Derudover mister den danske stat direkte indtægter i form af moms.

Hvis tysk grænsehandel skal dæmpes, skal den danske moms sænkes. Der er ikke andre muligheder, da handlen er lovlig.

Tysk grænsehandel

Tak til FreeDigitalPhotos.net for billedet.