Når du snakker dansk kan du “høre det”, når der skal en eller et foran et navneord. Det skyldes, at du har hørt dansk siden du blev født. På tysk kan du dog nok ikke høre, om der f.eks. skal der, die eller das foran et bestemt navneord i ental. Derfor har du brug for nogle regler, som kan hjælpe dig.

Første mulighed er, at du slår op i en ordbog hver gang du finder et tysk navneord, som du ikke kan huske kønnet på. Sådan har tyskerne lært kønnene: De kan dem så at sige udenad! Det kræver dog at du skal snakke, læse og skrive meget tysk. Lad os derfor se på en anden mulighed, som du kan gå igang med!

 

Like os på Facebook 🙂

 

1) Bestemmelse af køn på tyske navneord på baggrund af ordets betydning

Du kan bestemme kønnet på et tysk navneord vha. navneordets betydning.

F.eks. er en mand selvfølgelig maskulinum, dvs. maskuline væsner har hankøn på tysk. Vejrtilstande er på tysk også ofte maskulinum: Der Sturm (stormen), der Regen (regnen) osv. Også årstiderne, verdenshjørnerne, de fleste dyr og tidsbetegnelser som morgen/aften/eftermiddag har hankøn på tysk.

Kvindelige væsner og tyske navneord som slutter på -in har hunkøn på tysk.

Metaller og bogstaver har “intetkøn” på tysk.

2) Bestemmelse af køn på tyske navneord på baggrund af ordets form

Du kan også på ordets form se, at et substantivet har hankøn.

Substantiver som danner stammen på et verbum og/eller består af stammen på et verbum + endelsen -er har hankøn på tysk. Ligeledes har tyske navneord, som ender på -ismus-or-m-ig eller -ling hankøn.

Tyske substantiver med endelserne -e, -ei, -heit, -keit, -schaft, -ung, -cht og -ft har hunkøn.

Navnemåde har altid intetkøn på tysk. Ligeledes har tyske substantiver, som starter på Ge- og tyske substantiver, som ender på -chen, -lein, -nis, -tum, -ma, -o, -al, -um eller -ment intetkøn på tysk.

 

 

 

Skrevet af Linnart Felkl fra Kontakt Tyskland