Paven har været i Tyskland. Han har bedt med tusinder af katolikker, holdt gudstjenester og holdt en tale foran Tysklands parlament 

Et sjældent syn, som bestemt også skaber debat og splittelse: Paven holder tale foran det tyske parlament. Nogle af de folkevalgte tyske parlamentsmedlemmer valgte at blive bort fra talen i protest. Argumenter herfor kan pakkes sammen i “Tyskland er sekulært – stat og kirke hører ikke sammen!”. Men hvis man troede, at katolikkernes overhoved ville holde en lang prædiken om Gud, ja så tog man voldsomt fejl.

Paven holdt et akademisk tale på 21 minutter, hvis indhold undertider kun kunne forstås af de allerklogeste akademikere. Paven talte i jurafilosofiske vendinger om evnen til at skelne mellem godt og ondt, om et hørende hjerte som kan dømme og lovgive med visheden om, hvad der er godt og ondt. Han advarede samtidigt på det kraftigst mod et samfund, som udelukkende lader sig styre af videnskaben: “Videnskaben alene kan ikke danne bro til menneskets ethos”. Paven appellerer derfor til, at et samfund altid vil have brug for en etisk vagthund, som den katolske kirke i sandheden har vist sig at være.

I sin tale kom Paven også frem med et budskab til politikken: “Mennesket har kræften til at destruere naturen”.

Paven og den katolske kirke har mistet mange tilhængere i Tyskland, efter år med skandalesager om misbrug indenfor den katolske kirke. Samtidigt kræver flere og flere kritiske stemmer, at den katolske kirke brude løsne op for cølibat, homoseksuelle og brugen af prævention. Hertil havde Paven dog intet at sige, hverken i talen foran Tysklands parlament eller i nogle af hans mange andre taler rundt omkring i Tyskland. Som Benedikt XVI. selv har sagt, er det ikke den katolske kirkes opgave at følge med nutidens tidsånd.

Læs også om vores anbefalede produkter. Klik her!

Skrevet af Linnart Felkl fra Kontakt Tyskland