Tyskland har for længst indført miljøzoner til biler. Biler klassificeres alt efter hvor mange skadelige partikler de udleder. Typisk er det de gamle biler med dieselmotor uden turbolader eller nyt partikelfilter som bliver hårdest ramt: De for det meste tildelt et rødt miljømærke.

Følgende zoneopdeling er blevet foretaget i Tyskland (og er for længst trådt i kraft): Zoner hvor både røde, gule og grønne miljømærker er tilladte, zoner hvor gule og grønne miljømærker er tilladte, og zoner hvor kun grønne miljømærker er tilladt.

Hvis din bil altså har et grønt miljømærke er der ikke noget at være bange for: Du må køre overalt. Med et gult eller rødt miljømærke bliver det derimod svært at komme ind i de tyske storbyer. Flere og flere storbyer går over til at indføre grønne zoner omkring centrum. Her må man kun køre med det grønne miljømærke.

Også udenlandske bilister skal rette sig efter de tyske miljøzoner og er dermed forpligtet at have et miljømærke placeret i ruden foran på bilen. 

Som udenlandsk bilist kan du siden d. 14 december 2007 købe de tyske miljømærker overalt i Europa. Du kan købe det tyske miljømærke online, bl.a. ved at klikke her. Du kan også købe miljømærket offline, hvilket dog ikke anbefales udenlandske bilister. For at købe mærket offline skal man være fysisk tilstede i en tysk by, hvilket forudsætter at man er kørt hen til stedet uden det påbudte miljømærke.

Bøden for at køre uden miljømærke ligger på omkring 40 €, dvs. ca. 300 DKK. 

Som allerede nævnt tidligere vil du få svært ved at køre lovligt rundt i de fleste af de tyske storbyer uden det grønne miljømærke til din bil. De fleste biler, som ikke opnår det grønne mærke, kører på diesel og har ikke det nyeste dieselpartikelfilter installeret. Til orientering kan det oplyses, at det koster ca. 650€-850€ at få et nyt dieselpartikelfilter installeret i en VW Passat 1,9 TDI fra 2005. Prisen varier med mærke, model og værksted. Hvis du derudover har tænkt dig at sælge din brugte bil i Tyskland, skal du derfor være opmærksom på, at det nogen gange kan betale sig at installere et nyt dieselpartikelfilter inden salg af bilen, da det har betydelig indflydelse på markedsprisen af din brugte bil.

Tyske miljøzoner efter tysk miljømærke