Tyskland som nationalstat blev født i 1871. Den tyske forbundsrepublik, som vi kender den i dag, er en fortsættelse af den vesttyske forbundsrepublik. Den vesttyske forbundsrepublik opstod i året 1949, 4 år efter krigens afslutning. Efter at muren blev åbnet den 9. november 1989, blev det gamle DDR indlemmet i forbundsrepublikken. Det skete i 1990 og er kendt som “genforeningen”.

Tyskland er et land med et areal på 357.021 kvadratkilometer. Til sammenligning er Danmarks areal 43.098 kvadratkilometer stort. Tyskland er altså mere end 8 gange større end Danmark. Befolkningstætheden er større i Tyskland, et land med over 81,5 millioner indbyggere.

En stor del af Tysklands befolkning har en etnisk baggrund, som er forskellig fra den tyske. Den største gruppe af indvandrere udgøres af den tyrkiske befolkningsdel. Denne gruppe udgør ca. 2,5% procent af den tyske befolkning. Det svarer til ca. 2 millioner mennesker.

Generelt er det tyske samfund præget af en bemærkelsesværdig mangfoldighed hvad angår nationaliteter, kulturer og religioner. Således er for eksempel en tredjedel af den tyske befolkning ikke kristne. Derudover spiller katolicismen, i sær i den sydlige del af landet, stadigvæk en betydelig rolle. En stor portion af tolerance overfor fremmede kulturer og religioner har derfor været nærmest nødvendigt, for at kunne opbygge en velfungerende stat.

Det tyske bruttonationalprodukt på  2.300 mia. euro gør Tysklands økonomi til den største i Europa. Tysk økonomi baserer på en stor eksport af bl.a. maskiner og biler. Den største europæiske bilproducent er eksempelvis Volkswagen (Folkevogn), som har sit hovedsæde i Wolfsburg. Men også kemikoncernen BASF er en af de største på verdensplan. Også Siemens skal nævnes, som med det nye “Siemens Windpower” er blevet en skarp konkurrent til Vestas Wind Systems.