Siden finanskrisens udbrud har Angela Merkel spillet en dominant rolle i international politik. Tysklands økonomiske fremgang midt i krisetiden styrker yderligere hendes position

Tyskland blev, ligesom næsten alle andre lande på kloden, hårdt ramt af den globale finanskrise. Bankerne gik i hi, penge lå på lager og projekter løb tør for finanssiering. Den tyske økonomi reagerede hurtigt med massefyringer, idet den synkende globale efterspørgsel førte til mindre eksport af tyske varer.

Nu falder tallet af ledige på arbejdsmarkedet, skatteindtægterne stiger og Angela Merkel indtager en mere og mere dominant rolle i EU. Tysklands håndtering af krisen fremstår som forebillede, hvilket også Angela Merkel har en del af ansvaret for.

Angela Merkel har fra start af arbejde hårdt for hjælpepakker til bankerne i Europa. Senere, da krisen ikke længere var en finanskrise men en international gældskrise, som stadigvæk forbliver uløst, satte Angela Merkel sig ind for fælleseuropæiske værdier og hjælpepakker til gældplagede lande. Hermed indtog hun en ledig position, som ingen anden ville overtage eller kunne overtage. Men en forholdsvis sund tysk økonomi i ryggen, kan hun fortsætte sin kamp for den europæiske enighed.

Den største udfordring forbliver indenrigspolitisk. Samarbejdet med de liberale (FDP) krakelerer. Resultaterne udebliver, utilfredsheden med regeringen vokser. Den kristligtkonservatives udfordring venter ikke i EU men derimod i selve Tyskland.

Læs også om vores anbefalede produkter. Klik her!

Skrevet af Linnart Felkl fra Kontakt Tyskland