Det tyske partie “Die Linke” vil ikke længere huskes for populistiske fløjkampe, radikale udmeldinger og grænseoverskridende meldinger

I et interview med den tyske nyhedskanal ARD siger politikvidenskabsmand Jürgen P. Lang, at det venstreorienterede parti ikke har nogen fremtid med radikale udmeldinger og en propaganda gennemsyret af populisme. Jürgen P. Lang har i 20 år beskæftiget sig med partiet PDS og det senere deraf opståede parti “Die Linke”. Jürgen P. Lang har bl.a. forsket efter ekstremistiske elementer i PDS og Die Linke – et arbejde som han senere promoverede til Ph.D. med.

Det tyske parti Die Linke har en lang politisk historie, præget af mange politiske u-vendinger, radikale udmeldinger og stærke førerpersoner – seneste er velkendte og omstridte politiker Oskar Lafontaine. Hans politiske kurs var kendetegnet af nådesløs populisme.

Die Linke – fakta

Partiet Die Linke blev grundet i 2007. Partiet har kommunistiske og socialistiske rødder helt tilbage fra DDR-tiden og tiden umiddelbart efter murens fald. Mange af partiets førende politikfigurer har eksempelvis været aktive i det tidligere parti SED (1947 – 1990) og senere PDS (1990 – 2007). En af de mest kendte politikere i partiets historie er Oskar Lafontaine, som bl.a. var formand for SPD (de tyske socialdemokrater) fra 1995 til 1999. Hans politiske krav var højere beskatning af de velstående i samfundet, et mere overskueligt skattesystem og mere støtte til arbejdsløse.

Væk fra populismen – realistisk ambition?

Mange af partiets mærkesager forsvinder langsomt. Selv FDP går nu ind for mindsteløn i industrien, Hartz IV sikrer allerede eksistensen for de arbejdsløse og skattesystemet er ved at blive simplificeret. Hvordan skal partiet altså bibeholde sin populistiske kurs, når den ikke længere kan kritisere skattesystemet, arbejdsløshedspolitiken og mindstelønnen? Enten skal partiet finde nye emner at slås om – eller også skal de foretage en bevægelse væk fra populismen og hen til en samarbejdsvillig politik med SPD og det grønne parti.

Læs også om vores anbefalede produkter. Klik her!