Tyskland er et land som har gennemgået revolutioner, verdenskrige og splittelse. Landet er gået fra at være et preussisk kejserrige, til at være en nationalstat og forbundsrepublik. Landet er gået fra at være styret af en diktator til at være splittet i Vesttyskland og DDR. I dag er Tyskland genforenet igen. Men grundet de mange krige dækker landet nu et meget mindre areal end det gjorde før. Den hændelsesrige og dramatiske historie har sat sit præg på landets politiske mentalitet og politiske landskab. Alle tyske partier har vist sig meget skeptiske overfor militær indsats i de seneste konflikter: Afghanistan, Irak og Libyen.

De vigtige partier

I det tyske parlament (siddende i den tyske Reichstag) sider følgende partier:

  • SPD
  • CDU/CSU
  • FDP
  • Die Grünen (De grønne)
  • Die Linken

SPD: Det socialdemokratiske parti i Tysklands parlament. I seneste tid har partiet bevæget sig mere til venstre. Dette skete under finanskrisen, hvor partiet udpegede kapitalismens grådige natur som krisens årsag. Redningspakker for at sikre arbejdspladser i tyske fabrikker stod på programmet.

CDU/CSU: CSU er CDU’s bayriske udgave. CDU bliver i Danmark ofte betegnet som konservativt parti. Partiet danner (stand:2011) sammen med FDP den tyske regering. Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, er CDU’s overhoved. Partiet baserer på kristendemokratiske værdiger. Fornylig har partiet afskaffet værnepligten. Under finanskrisen meldte partiet ud, at ikke alle virksomheder kunne forvente hjælp af den tyske stat.

FDP: Tysklands liberale parti: Die Freidemokratische Partei. Lav skat, stor selvstændighed og liberale værdier stor i centrum. Menneskehedsrettighederne vægtes meget højt i dette parti. Guido Westerwelle (FDP) er Tysklands udenrigsminister (stand:2011). Under finanskrisen foreslog partiet sænkningen af skatten for middelklassen. Hermed ville partiet opnå, at den tyske befolkning ville udgøre en større købekraft. Partiet kunne dog ikke gennemføre sine foreslag, selvom partiet danner regering (stand:2011) sammen med CDU.

Die Grünen: Tysklands grønne parti. I centrum står energipolitiken. Partiet er i mod atomkraft og argumenterede tidligt for de alternative energikilder. Under Schröder‘s (SPD) kanslerperiode fik partiet gennemført en række miljøreformer.

Die Linken: Dette parti ligger længst ude til venstre på Tysklands politiske spektrum. Partiet sætter sig ind for en mindsteløn, forbedret Hartz VI og andre offentlige ydelser. Partiet har siden 2000 oplevet en betydelig tilstrømning af vælgere.

Læs også om vores anbefalede produkter. Klik her!