Tyskerne har stemt og det konservative CDU fik næsten absolut flertal. Men partiet står nu uden regeringspartner

Angela Merkel er blevet til en æra i tysk politik. Hun er valgets vinder, idet hun har ført hendes parti til et mindeværdigt resultat. Men alligevel… Hvem vil hun regere med? Hendes tidligere allierede, det liberale FDP, overlevede ikke spærregrænsen på 5%. Dermed har borgerne på den ene side valgt Merkel som kansler men også fravalgt den siddende regering.

Rød-Rød-Grøn har flertal

En regerings bestående af SPD, die Linke og die Grünen ville have et absolut flertal. Die Linkes spidskandidat Gysi meldte straks ud, at man er åben overfor samtaler med SPD. Men Peer Steinbrück og hans socialdemokratiske parti vil ikke være del af deres, efter deres opfattelse, ekstremt venstreorienterede politik. Derfor kan en rød-rød-grøn regering udelukkes.

Stor koalition?

Tilovers bliver to mulige kombinationer: Sort-grøn (CDU og die Grünen) eller en stor koalition mellem SPD og CDU. En stor koalition har Tyskland haft før, den udløb for fire år siden. Allerede dengang måtte Merkel og Steinbrück altså arbejde sammen om at regere Tyskland. Netop det kan være årsagen til, at Peer Steinbrück allerede nu har meldt afbud på at indgå i en ny stor koalition. Om det så bliver til en stor koalition uden Peer Steinbrück i førersædet af SPD må tiden vise. Den anden option, en sort-grøn regering, er mindre populær blandt CDU-vælgerne. En undersøgelse lavet af ZDF viser, at kun en tredjedel af CDU-vælgerne synes godt om en sort-grøn regering.

Ingen rigtig vinder, dog mange store tabere

FDP er valgets helt store taber. Partiet har ikke noget at sige i de næste 4 år – og måske bliver det partiets undergang. Dog kommer det ikke som en overraskelse for nogen. Efter partiets store fremgang for 4 år siden er vælgerne skuffede og partiprogrammet er svagt og smalt. FDP er blevet reduceret til et parti udelukkende for et fåtal af lobbyister. Det er blevet til et parti som kræver skattelettelser på indkomster over 250.000€ om året – og samtidigt ikke vil have en lovmæssig mindsteløn.

Valgets anden store taber er det grønne parti. Partiet stod for 2 år siden til over 20%. Medierne anså die Grünen for et nyt folkeparti. Nu er ligger partiet igen på under 9%. Partiet kan ikke længere profilere sig. Eksempel: CDU har sørget for at atomkraftværkerne bliver udskiftet med andre energikilder. Dermed har det grønne parti mistet en stor stemmesamler, nemlig modstanden mod atomkraft.

Men også den tyske befolkning synes at have tabt: Med en valgdeltagelse på 73% er der ikke rigtig noget at råbe hurra for. Mange uafhængige undersøgelser viser, at især arbejdsløse på Hartz IV og lavtlønnede/ufaglærte arbejdere bliver hjemme på valgdagen. Dermed bliver deres stemme ikke hørt. Et parti som die Linke kan derfor forventes at have meget større opbakning end på papiret. I et land med en voksende gruppe af “working poor” synes det derfor uforståeligt, at det venstreorienterede parti fortsat bliver ignoreret af socialdemokraterne. Dette sker af politiske overvejelser. Det kommer dog ikke den fattige tysker til gode.

Skrevet af Linnart Felkl fra Kontakt Tyskland