Der er mange gode grunde til at investere i et studieophold i Tyskland. Tyskland er Europas største økonomi og har på det seneste været Europas vækstmotor. Tyskland har derudover altafgørende indflydelse på EUs politik og den europæiske centralbanks beslutninger. Krisen i Grækenland har bevist, at det i EU forventes, at Tyskland overtager lederskabet og viser vejen i kritiske situationer. Også i den nuværende flygtningsdebat spiller Tyskland en central rolle i EUs politiske retning og Tyskland er allerede nu det land, som har optaget flest flygtninge indenfor EU. Derudover har Tyskland foretaget store investeringer i takt med globaliseringen og har dermed sikret sig adgang til hurtigt voksende markeder. Tyske firmaer var blandt de første og bedste til at etablere sig i lande som Indien og Kina og har dermed sikret sig konkurrencedygtighed samt adgang til vækstpotentiale og velkvalificeret arbejdskraft. Idet Tyskland, ligesom Danmark, forfølger strategien af “Designed in Germany – Made in China” vil der også fremover fortsat være stor efterspørgsel på højtkvalificeret arbejdskraft i Tyskland, ligesom Tyskland fortsat vil være Danmarks vigtigste eksportmarked. Eurokrisen og den økonomiske krise i de sydlige EU-lande har tilmed gjordt, at Tyskland aktuelt ligger som #2 (#1: USA) over lande med flest årlige immigranter. Mange af disse er velkvalificerede og bidrager til Tysklands lave prisniveau, hvilket i kombination med den høje produktivitet fører til en exceptionel tysk konkurrencedygtighed. Dette har bidraget til, at tysk økonomi har kunnet reducere sin nationalgæld fra 81% ned til 71% af BNP på bare 4 år (2011-2015).

Et studieophold giver dig mulighed for at

  1. forbedre dit mundlige og skriftlige tysk.
  2. samle førstehåndsindstryk ang. tysk kultur.
  3. snuse til tysk arbejdsliv og arbejdskultur.
  4. se, hvordan det er at leve og bo i Tyskland.
  5. knytte tyske kontakter, som du senere kan tælle til dit netværk.

Ligemeget om du så senere vil arbejde i eller med Tyskland, vil du på den måde have samlet unik erfaring. I dette indlæg vil jeg gå ind på følgende: Først vil jeg fortælle om mit eget studieophold i Tyskland samt den motivation, som fik mig til at studere i Tyskland. Dernæst vil jeg give et overblik over det tyske universitets- og uddannelseslandskab, forklare dig hvad du skal være opmærksom på når du vælger uddannelsessted samt give dig et overblik over mulige finansieringsmuligheder til dit studieophold i Tyskland. Afsluttende vil jeg give et kort overblik over de arbejdsfelter og brancher, som i fremtiden vil tilbyde flest (velbetalte) jobs i Tyskland. I den forbindelse vil jeg benytte lejligheden til at give tips til mulige praktikophold i Tyskland.

 

Mit studieophold i Tyskland: Motivation, universitetsvalg, studieliv

Som tysk statsborger og indehaver af Kontakt Tyskland har jeg altid villet tage en ingeniøruddannelse i Tyskland. For mig var det dog ikke kun et personligt valg men også en objektiv klog beslutning. Tyskland er førende indenfor et utal af tekniske områder og tyske ingeniører hører til verdens dygtigste. Tyske universiteter har en lang tradition for at forske i tekniske fag og lægger særlig vægt på at uddanne tyske ingeniører.

Jeg besluttede mig for et blandingsstudie, som kombinerer discipliner fra økonomi-, datalogi- og maskiningeniørsfaget. I Tyskland er denne studiegang meget populær, hedder “Wirtschaftsingenieurwesen” og tilbydes på over 20 universiter samt over 30 ingeniørhøjskoler. Jeg besluttede mig for at læse på Karlsruher Institut für Technologie, som er et førende tysk universitet indenfor ingeniør- og økonomividenskab og blandt andet kendt for personer så som Hr. Daimler og Hr. Hertz.

Gennem mit studie i Tyskland, de dermed følgende praktikophold i førende tyske virksomheder og de mange motiverede mennesker, som jeg lærte at kende, blev jeg hurtigt en del af den tyske kultur med alle dens facetter. Til min store fordel snakkede jeg allerede på det tidspunkt flydende tysk og føjede over et solidt fundament hvad angår tysk kultur. Jeg er dog sikker på, at man som ganske normal dansk student hurtigt kan opnå samme succesoplevelse – for derved at blive vigtige erfaringer rigere.

Mit studie i Tyskland var yderst hårdt. Som landsdækkende gennemsnit ligger afbryderkvoten for tyske ingeniøruddannelser på over 60%. Det sikrer dog en høj mindstestandard og en høj kvalitet på uddannelsen. På andre studier er afbryderkvoten betydeligt lavere. Generelt skal det dog siges, at alle som jeg mødte, og som var motiverede ang. deres studie, bestod deres eksaminer – senest i anden eller tredje og sidste forsøg. På andre universiteter skulle niveauet være lavere og eksaminerne være nemmere. Et rygte, som jeg grundet manglende indsigt hverken kan af- eller bekræfte.

 

Overblik over det tyske uddannelseslandskab for længere videreførende uddannelser

Ligesom i Danmark skelnes der i Tyskland mellem bachelor og master (i Danmark nok mere kendt som kandidat). Det tyske uddannelsessystem har dermed overtaget den anglo-amerikanske uddannelsesmodel.

Når du søger efter et passende tysk uddannelsessted til en længerevarende uddannelse skal du være særlig opmærksom på, at der i Tyskland skelnes mellem Fachhochschule (faghøjskole) og Universität (universitet). Faghøjskoler er ofte mere praksisorienterede og tilbydes tit i tæt samarbejde med tyske virksomheder. Universiteter er mere teoretiske og omfanget af det faglige indhold er ofte større. Du skal især være opmærksom på, at en faghøjskole ofte umuliggør et senere masterstudie på et “rigtigt” universitet og at du under ingen omstændigheder vil kunne forske eller være ph.d.-studerende med en bachelor eller master fra en faghøjskole. Generelt skal du vælge en faghøjskole, hvis du er mindre til teori og mere til praksis – og et universitet hvis du gerne vil tænkte store tanker, følge med i forskningen og være mere fri. Begge veje kan være gode og rigtige.

Derudover skal du være dig bevidst om, hvor du vil hen og hvad du vil opnå i Tyskland. Du vil i Tyskland have mange universiteter og faghøjskoler at vælge i mellem. Spørgsmålet er derfor, hvad der er særligt vigtigt for dig? Byen, studielivet, universitetets forskningsarbejde og -publikationer eller universitets omdømme i industrien? Hvad angår forskning og omdømme i industrien, så danner følgende universiteter Tysklands top 5:

  1. Karlsruher Institut für Technologie
  2. LMU München
  3. TU München
  4. RWTH Aachen
  5. Universität Mannheim

Derudover skal vi ikke glemme Schweiz og Østrig. Universiteterne i Østrig halter efterhånden bagud i international sammenligning. Til gengæld er universitetslandskabet i Schweiz mindst ligeværdigt med eliten i Tyskland, England og USA. I Schweiz skal følgende universiteter fremhæves for deres gode omdømme blandt arbejdsgivere og forskere:

  1. ETH Zürich 
  2. Universität St. Gallen
  3. ETH Lausanne

 

Finansierungsmuligheder til dit studieophold i Tyskland

I Danmark har du mulighed for at søge SU til hele eller dele af uddannelser i  udlandet. Læs mere her.

I Tyskland har du mulighed for at søge et stipendie i maks 24 måneder gennem den tyske akademiske udvekslingstjeneste (“Deutscher Akademischer Austauschdienst”). Læs mere her.

Derudover har du via EU mulighed for at søge om stipendie i forbindelse med ERASMUS projektet. ERASMUS-stipendiet gives til dele af din uddannelse som absolveres i det europæiske udland. Læs mere her.

 

Tysklands behov for kvalificeret arbejdskraft i den nære fremtid

Tyskland mangler i stigende grad folk med en teknisk baggrund, gerne med en teknisk grunduddannelse (smed, industrimekanikker, maskinmester) som så muligvis suppleres med en 3 årig bachelor fra en ingeniørhøjskole. Ligesom i alle andre lande er det også i Tyskland således, at flere og flere unge mennesker beslutter sig for at tage en lang uddannelse på et universitet. Noget som den tyske industri i starten har glædet sig over men nu er begyndt at kritisere. Den tyske industri mangler folk med mellemlange uddannelser, dvs. sygeplejere, mekanikere, maskinmestre, smede, sælgere – dog er der stadigvæk mange muligheder for både naturvidenskabsmennesker, økonomer, ingeniører, dataloger, farmaceuter og medicinere. Det ser derimod mindre godt ud for folk med en humanistisk længerevarende uddannelse. Værst ser det ud for folk med en sproglig uddannelse.

 

Praktikophold i Tyskland

Tyskland har en lang og udpræget tradition for praktikophold og dertil egnede projekter. Tyske virksomheder yder alle et aktivt bidrag til at give den kommende generation indblik i hvordan tingene gøres i realiteten. Der er derfor rige muligheder for at finde et praktikophold i Tyskland, især hvis du har en teknisk eller økonomisk baggrund. Store kendte mærker optager hvert år tusindvis af praktikanter. Du skal som regel være villig til at investere mellem 2 og 6 måneder i dit praktikophold – og du skal huske at komme i jakkesæt og slips (som herre) til jobsamtalen. Kvinder har mere spillerum, men stilen skal hellere være for konservativ end for “kreativ”. Tyskland er konservativt!

Hvis du vil arbejde i Tyskland, eller hvis du er interesseret i et praktikophold, skal du helt klart være god til tysk samt have fingerspidsfornemmelse for tysk kultur og tankegang. Du kommer langt uden – men vil du opnå noget stort, er kulturel forståelse og sproglig kompetence nøglen til din succes.

På denne internetportal om studieophold i Tyskland kan du finde nyttige links til din ansøgning om et studie i Tyskland.