Reichstag i Berlin – centrum af tysk politik og et besøg værd

Den tyske Reichstag i Berlin er et af de helt store turistattraktioner. Det skyldes nok den imponerende glaskuppel, som man kan begive sig op i, mens man lytter til sin lydguide. Det er helt gratis at komme ind, selvom der til tider kan være en lang kø. Særligt hvis man skulle være så uheldig at have fanget en japansk turistgruppe. Men Reichstag, den tyske rigsdag, er meget mere end bare en flot bygning med en moderne glaskuppel. Reichstag er magtcentret for det tyske demokrati. Her sidder den tyske “Bundestag”, parlamentet, og træffer beslutninger som vedrører hele Tysklands fremtid. Her bliver der fremlagt, diskuteret og valgt – ligesom i det danske folketing.

Den tysk Reichstag i Berlin blev bygget året efter grundlæggelsen af det tyske rige, 1872. I dag kan man se de store ord: DEM DEUTSCHEN VOLKE indgraveret over hovedindgangens mægtige søjler. Disse blev tilføjet af Peter Behrens.

I 1933 brændte rigsdagen som følge af Hitler mørke planer om at overtage magten. Nazisterne beskyldte senere kommunisterne for at have sat ild til den tyske Reichstag. Stadigvæk i dag kan det ikke med 100% sikkerhed siges, hvad årsagen til branden var.

Da sovjetiske soldater indtog Berlin opstod det berømte billede af den sovjetiske soldat, som stolt vifter flaget med hammer og segl fra den tyske Reichstags tag. Selve bygning var hårdt omkæmpet til sidste øjeblik, og både tyske og sovjetiske soldater måtte desværre lade livet i de sidste sekunder af anden verdenskrig.

1961 blev kuplen revet helt ned. Men senere skulle Paul Baumgarten restaurere den i 1961. Sir Norman ville fornylig erstatte glaskuplen med et baldakintag. Dette forslag faldt dog ikke i god jord hos den tyske befolkning. Glaskuplen eksisterer derfor stadigvæk, men er blevet moderniseret.

Når man er inde i kuplen af den tyske Reichstag i Berlin, kan man kigge hele vejen rundt. Er man nået til toppen kan man kigge hen over det meget flade Berlin.

Den tyske Reichstag i Berlin

Glaskuplen på den tyske Reichstag

Inde i Glaskuplen af den tyske Reichstag

Inde i Glaskuplen af Reichstag

Skrevet af Linnart Felkl fra Kontakt Tyskland